Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Διαγωνισμοί

Στη Διεθνή Ολυμπιάδα Γερμανικών που διοργανώνει το Goethe-Institut και το Ίδρυμα Hertie

Η Κομοτηναία Ευαγγελία Παπαγιάννη, από το Κέντρο Γερμανικής Γλώσσας «Λέξημα»
 
Μια σπουδαία διάκριση για την πόλη μας αλλά και για το Κέντρο Γερμανικής Γλώσσας «Λέξημα» αποτελεί η εκπροσώπηση της Κομοτηναίας Ευαγγελίας Παπαγιάννη στη «Διεθνή Ολυμπιάδα γερμανικών» μετά την επιτυχή συμμετοχή της σε πανελλήνιο διαγωνισμό δημιουργικότητας για μαθητές της Γερμανικής Γλώσσας, που διοργάνωσε το Goethe-Institut και το Ίδρυμα Hertie. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2012 στη Φρανκφούρτη, και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν η Ευαγγελία Παπαγιάννη από την Κομοτηνή και η Πάρια Ζεμπίλη από τη Χαλκίδα.

Ο θεσμός της Διεθνούς Ολυμπιάδας Γερμανικών

«Στο πλαίσιο προώθησης του ενεργού ενδιαφέροντος για τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Γερμανίας αλλά και τη διεθνή ανταλλαγή μεταξύ των πολιτισμών, το Goethe-Institut και το Ίδρυμα Hertie διοργανώνουν τη «Διεθνή Ολυμπιάδα γερμανικών», ένα θεσμό που ξεκίνησε το 2008 και διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.
Πρόκειται για μία συνάντηση νέων από σαράντα χώρες και από τις πέντε ηπείρους, που έχουν χαρακτηριστεί ως οι καλύτεροι μαθητές γερμανικών της πατρίδας τους, μετά από επιτυχή συμμετοχή σε προκαταρκτικό γύρο σε εθνικό επίπεδο, όπου και απέκτησαν το δικαίωμα να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στον τελικό, διεθνή διαγωνισμό, που φέτος θα διεξαχθεί στη Φρανκφούρτη (2008 στο Μόναχο, 2010 στο Αμβούργο).
Δύο συμμετέχοντες από κάθε χώρα προσκαλούνται σε αυτόν το διαγωνισμό στη Γερμανία, για να αποδείξουν όχι μόνο τις γλωσσικές τους δεξιότητες, αλλά και την ομαδικότητα και τη δημιουργικότητα, στοιχεία που παίζουν, επίσης, ένα σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του νικητή», αναφέρει η υπεύθυνη του Κέντρου Γερμανικής Γλώσσας «Λέξημα» Βέρα Μπελιβανάκη.
Οι δύο νικήτριες θα διαγωνισθούν με παιδιά από όλο σχεδόν τον κόσμο, θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε διάφορα επίπεδα, θα κάνουν Projects μαζί, θα γνωριστούν μεταξύ τους και θα γνωρίσουν τους διάφορους πολιτισμούς που εκπροσωπεί το καθένα.

Εμπνευσμένος από τους αδελφούς Γκριμ ο φετινός διαγωνισμός

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν εμπνευσμένο από τους αδελφούς Γκριμ και είχε ως αφορμή τα 200 χρόνια από τη δημοσίευση των Παραμυθιών τους. Οι μαθητές έπρεπε να επιλέξουν ένα παραμύθι από τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ, να μεταφέρουν τον πρωταγωνιστή στη σημερινή εποχή στη χώρα τους και να γράψουν ένα σύντομο παραμύθι (200-250 λέξεις) στα Γερμανικά προσθέτοντας μία ή και περισσότερες φωτογραφίες ή ζωγραφιές.
Υπήρχαν 197 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, από τις οποίες 58 (29 στην κατηγορία των 9-12 ετών και 29 στην κατηγορία των 13-17 ετών) πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού και τα έργα τους εκτίθενται μέχρι τις 24 Μαρτίου στην γκαλερί του Ινστιτούτου Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη. Από αυτά βραβεύτηκαν τα 12 καλύτερα από κάθε ηλικιακή κατηγορία και εκδόθηκαν σε βιβλίο.
Στην ηλικιακή κατηγορία των 13-17 ετών την πρώτη θέση την πήρε η Ευαγγελία Παπαγιάννη, μαθήτρια της Β΄ τάξης του Α΄ Γυμνασίου Κομοτηνής, με το παραμύθι «Das Rotkppchen in der Zeit der Krise», δηλαδή «Η Κοκκινοσκουφίτσα την εποχή της κρίσης», και η Πάρια Ζεμπίλη, επίσης μαθήτρια της Β΄ τάξης Γυμνασίου, από τη Χαλκίδα, με το παραμύθι «Der Wolf und die sieben jungen Geilein», δηλαδή «Ο λύκος και τα επτά κατσικάκια». Το έπαθλό τους είναι ότι θα συμμετάσχουν το καλοκαίρι (1-14 Ιουλίου) στη διεθνή Ολυμπιάδα Γερμανικών στη Φρανκφούρτη, όπου θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον τελικό γύρο του διεθνούς διαγωνισμού Γερμανικών.
Τα κριτήρια για την επιλογή των νικητών ήταν η ιδέα για το παραμύθι, η γλωσσική μεταφορά στα Γερμανικά και η διαμόρφωση της εργασίας. Η Ευαγγελία Παπαγιάννη διακόσμησε το παραμύθι της με επτά δικές της ζωγραφιές, από τις οποίες η μία δημοσιεύτηκε και στο εξώφυλλο του βιβλίου, που περιέλαβε τα 24 καλύτερα παραμύθια του διαγωνισμού.
Να σημειωθεί ότι «τα φανταστικά έργα των μαθητών, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό δημιουργικότητας και πέρασαν στην τελική φάση, εκτίθενται στο Goethe-Institut Thessaloniki. Την έκθεση του διαγωνισμού δημιουργικότητας μπορούν να επισκεφτούν και σχολικές τάξεις», σημειώνει η κ. Μπελιβανάκη
Τέλος το Σάββατο 17 Μαρτίου, στις 18.00 έγινε μία εκδήλωση για την απονομή των βραβείων όλων των νικητών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη.

Οι νικητές

Στην κατηγορία 9 - 12 ετών ο νικητής είναι ένας, ο οποίος θα επισκεφτεί θερινό τμήμα εκμάθησης γλώσσας στη Γερμανία, ένα ειδικό βραβείο και δέκα επιπλέον βραβεία. Συγκεκριμένα νικήτρια είναι η Μαρία Κορέσογλου από Καβάλα, ενώ ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής πήρε ο Θεόδωρος Σιδηρόπουλος από τη Δράμα.
Στην κατηγορία 13 - 17 ετών έχουμε δύο νικητές, οι οποίοι θα παρευρεθούν το καλοκαίρι στην Ολυμπιάδα Γερμανικών στη Φρανκφούρτη, ένα ειδικό βραβείο και 9 επιπλέον βραβεία. Συγκεκριμένα, νικήτριες είναι η Ευαγγελία Παπαγιάννη από Κομοτηνή και η Πάρια Ζεμπίλη από Χαλκίδα, ενώ το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής έλαβε ο Αχιλλέας Βασιλειάδης από τη Δράμα.

Η Κοκκινοσκουφίτσα την εποχή της κρίσης

(Το παραμύθι της Ευαγγελίας Παπαγιάννη σε ελληνική μετάφραση από την ίδια)

-Γρήγορα, Κοκκινοσκουφίτσα, θ’ αργήσεις! Η γιαγιάκα σου σε περιμένει. Και μην ξεχάσεις να της ζητήσεις και λίγα χρήματα...
-Εντάξει, μαμά... Θα πάρω αμέσως το λεωφορείο.
-Να προσέχεις! Μακάρι να μην συναντήσεις κανένα ληστή στο δρόμο! Πάρε κι αυτή τη μηλόπιττα για τη γιαγιά σου.
-Γειά σου!
Η Κοκκινοσκουφίτσα περίμενε μια ώρα στη στάση, αλλά κανένα λεωφορείο δε φάνηκε. Τότε την ενημέρωσαν ότι έχει απεργία και έτσι ξεκίνησε με τα πόδια. Σύντομα όμως συνάντησε έναν περίεργο άνθρωπο...
-Δώσε μου το φαγητό και ό,τι πολύτιμο έχεις πάνω σου και γρήγορα, την πρόσταξε.
-Άφησέ με! Θα καλέσω την αστυνομία!
-Και ποιον θα βρεις; Όλοι οι αστυνομικοί πίνουν αυτήν την ώρα καφέ και κανείς δε δουλεύει !...
Έτσι η Κοκκινοσκουφίτσα θέλοντας και μη έδωσε στο ληστή το ρολόι της, το χρυσό σταυρό της και τη μηλόπιττα και συνέχισε το δρόμο της.
Όταν όμως έφτασε και είδε τη γιαγιά της, τρόμαξε πολύ:
-Γιαγιά, γιατί έχεις αδυνατίσει τόσο;
-Μου έκοψαν τη σύνταξη κι έτσι τρώω ελάχιστα.
-Και γιατί τα χείλη σου είναι πρησμένα;
-Γιατί είμαι άρρωστη και δεν μπορώ πια να προμηθευτώ κανένα φάρμακο δωρεάν.
-Γιαγιάκα μου, γιατί κάνει τόσο κρύο εδώ πέρα;
-Αχ κοριτσάκι μου, οι τιμές του πετρελαίου έχουν φτάσει στα ύψη, δεν είναι για μας τους φτωχούς!
Γιαγιά, εγώ θα σου έφερνα μηλόπιττα, αλλά στο δρόμο με λήστεψαν και μου τα πήραν όλα: το γλυκό, το σταυρό και το ρολόι μου. Μήπως θα μπορούσες να μου δανείσεις, έστω και με τόκο, λίγα χρήματα;
Δυστυχώς, παιδί μου, λεφτά δεν υπάρχουν!


Συντάκτης:Άννα Πατρωνίδου
e-mail: paratiritis.patronidoy@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου